Vigyázz a gyógynövényekkel - ha gyógyszert szedsz

Nem csak a betegek, de az orvosok jelentős része is úgy vélik, hogy igen hasznosak a gyógynövények. Kiválóak lehetnek akár önmagukban, akár egyes gyógyszerek hatásának fokozására.
Ám sajnos előfordul, hogy valamelyik gyógynövény éppenséggel akadályozza a gyógyszer hatékonyságát, így aztán többet árthatsz, mint használsz, ha egyes gyógyszerek mellé ezeket a gyógynövényeket alkalmazod;



Orbáncfű

Az orbáncfű egyre ismertebb, igen kiváló gyógynövény idegességre és depresszióra. Igazi diadalmenetben vonult be a XX. században az akadémikus gyógyítás világába. Németországban, ahol az emberek 82%-a választja a gyógynövényeket a gyógyszerekkel szemben, az orbáncfű teát antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként írja fel az orvos.
Szezonális depresszióra, lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják. Segíthet a nikotin-, alkoholfüggőség leküzdésében. Mivel igen erős immunerősítő hatása van, AIDS-es betegek terápiájának is része. Vírusölő tulajdonsága miatt HIV vírusnál, herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál bizonyul hatásosnak. Használható még epehajtóként, görcsoldóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra. Emésztésjavító, savcsökkentő hatása is van.
Vérhígító mellé nem ajánlatos használni.
Fokozza az enzimműködést, emiatt a gyógyszerek is gyorsabban bomlanak le, így a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát is csökkenti, akár teherbe is eshetsz a fogamzásgátló szedése ellenére, ha orbáncfüvet is használsz.
Az enzimműködést fokozó hatása miatt, az antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia ellenes és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát is csökkenti. Túlzott fogyasztása a nagyon fehérbőrű egyéneknél fényérzékenységet okozhat.

 Rebarbara

Ezt a növényt általában zöldségként használjuk, kevesebbet tudunk áldásos gyógyhatásairól.
A rebarbaragyökér antranol-glikozidokat tartalmaz, amelyeknek aglikonjai, az emodinok hashajtó hatásúak.
A rebarbarából különféle kivonatokat is készítenek, a gyógyszertárakban megvásárolható készítmények máj- és epebetegségek, valamint aranyeres panaszok enyhítésére szolgálnak.
A zöldség gyökeréből előállított por külsőleg fogmosásra használható, valamint segíti a szájbetegségek gyógyulását is.
Ugyancsak gyógyhatású a zöldségből préselt nyers natúr lé; kevés vízzel hígítva sebek lemosására, a sebgyógyulás elősegítésére alkalmas.
A rebarbara (és a szenna is) segíti a bélműködést, ezért rendkívül hasznosak. Csakhogy éppen ez miatt a gyógyszerek túl rövid ideig maradnak a szervezetben, így nem képesek kifejteni a hatásukat.

Grapefruit

Hasznát veszik például fogyókúrázók, kiegészítőként ugyanis felgyorsítja, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.
A máj méregtelenítő szerepe köztudott, nos a grapefruit májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a nem mindenki által kedvelt kesernyés íznek tulajdonítva azt. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára lép. A citrancs hat a szív működésére, a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik
Ám a grapefruit csakis egészséges emberek számára ajánlott. Ha valaki gyógyszer szed, kerülje ezt a gyümölcsöt és a belőle készült cseppeket, mert felerősíthetik a májban lebomló gyógyszerek hatását, akár komplikációt is okozhat.

Kamilla

A Kamilla áldásos hatásait nem kell ecsetelni, szinte mindenre jó.
Ám figyelned kell arra, hogy csökkentheti a vas felszívódását. A nők többsége amúgy vashiányos, a kamilla ilyenkor csak ront a helyzeten.
A népi gyógyászatban "ezerszer áldott" kamilla emellett felerősítheti egyes nyugtatók hatását. Növeli a vérzés kockázatát. Ha tehát véralvadásgátlót vagy kénytelen szedni, fájó szívvel, de kerüld a kamillát.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...