Jótékony illatos varázslat

Sokan tapasztalják, hogy egy-egy aromaterápiás kezelés után nemcsak a panaszolt betegség tünetei javulnak, de hangulatuk is jobb, feldobottnak érzik magukat. Bizonyos olajok képesek befolyásolni kedvünket, élénkíteni lankadó figyelmünket.


Tudtad, hogy az ősi Egyiptomi hadseregben még az egyszerű közkatona is használt illóolajokat? Csatába induláskor serkentőként rozmaring illatát lélegezte be, míg a harc után (ha még módjában állt), levendulát és kamillát szagolgatott, hogy kedve megnyugodjék.

Elengedhetetlen a hígítás
Az illóolajok csakis erősen hígított formában, ún. bázisolajba keverve kerülhetnek a bőrre, különben kellemetlen, égető érzést, bőrirritációt okozhatnak.
Hígításra a hidegen sajtolt, nagy tisztaságú olajok a legalkalmasabbak. Ajánlott a könnyen beszerezhető napraforgóolaj, amely magas E-vitamin-tartalma miatt is nagyon jó a bőrnek. Tudni kell, hogy vízben nem, viszont növényi olajokban, alkoholban és mézben, tejszínben jól oldódnak. Egy evőkanálnyi bázisolajba 6-8 csepp aromaterápiás olajat keverj, és egy kezelés alkalmával háromféle alkotóelemnél ne használj többet.

 Illatos, jótékony fürdőben
Az illatos fürdő készítésekor tegyél a fürdővízbe 6-8 csepp olajat. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, kézzel keverd el minél alaposabban, nehogy az együtt maradó olaj csípje a bőrödet. Hatását ilyenkor nem csak a bőrön keresztül fejti ki, hanem a hő következtében párává alakult és belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőn át a véráramba.
Frissítő fürdőt rozmaring- vagy bazsalikomaromákkal vehetünk, este pedig fürdő formájában majoránna, kamilla, levendula segíthet hozzá az ellazuláshoz, a felhőtlen álomhoz.

Óvatosan a gőzöléssel
Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Tölts meg egy tálat meleg, de nem túl forró vízzel, és add hozzá a megfelelő olajat. Teríts törülközőt a fejedre és lélegezd be mélyen a gőzt (persze azért levegőt is vehetsz, a törülköző alól kibújva). Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, s mi magunk is legyünk rendkívül óvatosak, a felszálló gőz akár komoly égési sérüléseket okozhat! Használhatunk gőzölős inhalátort is. A megfázás tüneteinek enyhítésére eukaliptusz, szantál, fenyő vagy teacserje nyújt enyhülést, az influenza megelőzésére az eukaliptusz ajánlható.

Csillapító borogatás
Borogatást leginkább akkor alkalmazunk, ha az olajnak helyileg kell kifejtenie hatását (mondjuk egy bokarándulás). Márts flanel anyagot az olajat tartalmazó vízbe, és helyezd a megfelelő testrészre. Rándulásokra hideg borogatást tegyél, míg a menstruációs görcsöket a meleg borogatás enyhíti. Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatásánál fogva mindkét esetben hatékony lehet a kamillaolaj.
Sokféle módja van az olajok alkalmazásának, ezek közül a legnépszerűbb és a legkellemesebb a masszázs. Segítségével nemcsak az alkotóelemek jutnak a bőrön át a véráramba, hanem frissül a vérkeringés, oldódik a feszültség is. A felszívódás 6-8 órát vesz igénybe, az aromaterápiás masszázs után, tehát ne zuhanyozz le rögtön

A légfrissítő párologtatás
Tehetjük az olajokat párologtatóba is, vagy használhatunk aromalámpát. Az utóbbi alsó részében egy kis teamécses ég, az párologtatja a fent elhelyezett illékony anyagot. Frissítheted a levegőt egyszerű kézi permetezővel is; cseppents az olajból pár cseppet langyos vízbe, és máris permetezhetsz. A citrom és a citromfű nemcsak kellemes, friss illatot árasztanak, hanem baktériumölő hatásúak is, ezáltal különösen jó szolgálatot tesznek influenzajárványok idején, vagy beteg ember szobájában.

Ezt ne tedd
Nem javasolt a szájon át történő szedést, illetve csakis gyakorlott aromaterápiás szakember felügyelete mellett. Súlyos következményei lehetnek az adagok helytelen megválasztásának, és a már említett módszerek egyébként is biztosítják a megfelelő hatást.

Az illóolajok nem veszélytelen anyagok ezért oda kell figyelnünk, hogy biztonságosan tudjuk használni őket. Nagy dózisban tartósan nem szabad sokáig alkalmazni őket, használatától függően szükséges a hígítás, és ügyelni kell a megfelelő tárolásra is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...