Mikor lehet halálos...

Az esetek többségében a vérrögképződés hasznos, hiszen sérülés esetén a vér megszilárdulása állítja meg a komolyabb vérzést. Azonban előfordul, hogy leválik a vérrög, ilyenkor pedig halálos is lehet.


Ha a vérrögök rossz helyen képződnek, nagyon fájdalmasak és veszélyesek lehetnek. Ez a fajta vérrög okozza a mélyvénás trombózist, ugyanis elzárja a vér útját, akadályozza a vérkeringést. Ha ez a vérrög leszakad, és a tüdőbe kerül, akkor tüdőembólia alakul ki, amely károsítja a tüdőt és más fontos szerveket, sőt akár végzetes is lehet. Vannak, akik hajlamosabbak a mélyvénás trombózisra, így nekik érdemes tisztában lenniük a figyelmeztető jelekkel. Az alábbi hat tünet utalhat a vénás elzáródásra.

Végtagon jelentkező duzzanat

A duzzadt láb vagy kar a mélyvénás trombózis egyik leggyakoribb tünete. A vérrögök elzárják az egészséges áramlást a lábakban, így az megduzzad. Gyanakodjunk, ha az egyik végtagunk hirtelen megduzzad, különösen akkor, ha csak az egyik oldalon jelentkezik a probléma.

Láb- vagy karfájdalom
Általában a fájdalommás tünetekkel jelentkezik, de előfordul, hogy ez a tünet egyedüli. Az ilyen jellegű fájdalom könnyen félreérthető, hiszen utalhat izomgörcsre, vagy derékfájásra is, így a beteg nem fordul orvoshoz a panasszal. Ha hirtelen jelentkezik extrém fájdalom az izomban, és a bőr meleg vagy elszíneződik, érdemes orvoshoz fordulni.

Bőrpír
Bár a zúzódás egyfajta vérrög, azonban ha ez a tünet önmagában jelentkezik, nem ad okot aggodalomra. Ez a jel akkor jelent problémát, ha meleg tapintású: ilyenkor érdemes orvossal is megnézetni.

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom gyakran utal szívrohamra, de a tüdőembólia jele is lehet. Az embólia és a szívroham hasonló tüneteket produkál, azonban a tüdőembólia miatt jelentkező fájdalom éles és szúró, különösen lélegzetvételkor. Míg a szívroham esetében a fájdalom a váll, állkapocs és nyak irányába sugárzik. Amennyiben fáj a lélegzés, hívjuk a mentőket!

Nehézlégzés vagy heves szívdobogás

Ha a vérrög a tüdőben van, akkor lassítja a véráramlást. Ha nem jut elegendő oxigénhez, növekszik a pulzusszám, hiszen a tüdő próbálja pótolni a hiányt. Ha heves szívdobogást érzünk, lehet, hogy egy elakadt vérrög a hibás. Ha úgy érezzük, emellett még az ájulás is kerülget, kérjünk segítséget, különösen, ha ezek a tünetek hirtelen jelentkeznek.

Megmagyarázhatatlan köhögés

Ha légszomj, magas pulzusszám vagy mellkasi fájdalom is társul a hirtelen jött köhögéshez, ez tüdőembólia is lehet. Az ilyen típusú köhögés száraz, de előfordul, hogy vért vagy váladékot köhög fel a beteg. Ha nem vagyunk biztosak a köhögés okában, forduljunk orvoshoz!

Menshealth nyomán.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...